LASIK

LASIK on nykyään suosituin silmäleikkaus menetelmä. Sen avulla voidaan korjata silmien yleisimmät taittovirheet, kuten likinäkö, kaukonäkö ja hajataitto.

LASIK leikkauksessa laserhoito suoritetaan sarveiskalvon pinnalle tehdyn läpän alle.

LASIK leikkaustapoja on olemassa kaksi. Perinteisessä leikkaustavassa sarveiskalvon pinnalle tehdään läppä käyttämällä mikrohöylää. Uudemmassa ns. FEMTOLASIK leikkauksessa läppä tehdään käyttämällä laseria, jolloin koko leikkaus voidaan suorittaa laserin avulla ilman leikkaavaa terää.

Leikkauksen kulku

LASIK leikkauksen alussa silmään pudotetaan puuduttavia silmätippoja ja luomenpidin asetetaan pitämään silmää auki.

Leikkaus aloitetaan tekemällä sarveiskalvon eli silmän pinnalle yksilöllisesti laskettu ohut läppä perinteisellä mekaanisella mikrohöylällä, tai jos kyseessä on ns. FEMTOLASIK leikkaus, läppä tehdään käyttämällä laseria. Tämä vaihe kestää tekotavasta riippuen noin 10 – 30 sekuntia.

Läppä jätetään kannastaan kiinni ja käännetään syrjään, jonka jälkeen laserilla muotoillaan sarveiskalvon kaarevuutta niin, että silmän taittovirhe korjaantuu halutunlaiseksi.

Seuraavaksi läppä käännetään takaisin entiselle paikalleen sarveiskalvon pinnalle. Se kiinnittyy itsestään sarveiskalvon osmoottisen imun vuoksi nopeasti paikoilleen, eikä liiku esimerkiksi silmän räpäytyksen seurauksena.

LASIK leikkauksen lopuksi voidaan silmään laittaa suojaava piilolinssi, jonka lääkäri muutaman päivän päästä leikkauksesta ottaa pois silmästä.

Leikkauksen jälkeen

LASIK leikkauksen jälkeen silmät voivat olla jonkin aikaa arat ja niissä voi olla roskantunnetta sekä kirvelyä. Yleensä silmissä on vain vetistystä, valonarkuutta ja hiekantunnetta muutamia tunteja leikkauksesta eteenpäin.

Lopullinen leikkaustulos saavutetaan LASIK menetelmällä noin 3 kuukaudessa. Tämä merkitsee että jos haluttua tavoitearvoa ei saavuteta, uusintaleikkaus voidaan tehdä jo kolmen kuukauden kuluttua.

Leikkauksen rajoitukset ja vaihtoehdot

LASIK leikkauksen rajoituksena voi olla keskimääräistä ohuempi sarveiskalvo, tällöin leikkausta ei voida tehdä lainkaan tai sitten taittovirhe voidaan korjata vain osittain.

Vaihtoehtoisia leikkausmenetelmiä ovat PRK ja LASEK leikkaukset. Niissä toimenpide tehdään sarveiskalvon pinnalle, joten työskentelyvaraa on LASIK läpän vaativan paksuuden verran enemmän.