PRK

PRK leikkaus on perinteinen silmäleikkaus menetelmä silmien taittovirheiden korjaamisessa. Se voidaankin tulkita yksinkertaisesti pelkäksi laseroinniksi silmän pintaan.

Nykyisin PRK ei ole enää kovin suosittu menetelmä silmien laserleikkauksessa, johtuen uudemmista ja useimmiten paremmista vaihtoehtoisista leikkausmenetelmistä, kuten LASIK ja LASEK.

PRK tekniikkaa käytetäänkin nykyään vain pienemmissä, alle -4.0 diopterin likitaitteisuuksissa sekä silloin kun esimerkiksi LASIK leikkausta ei voida suorittaa sarveiskalvon ohuuden vuoksi.

Leikkauksen kulku

PRK leikkauksen alussa silmään pudotetaan puuduttavia silmätippoja, jonka jälkeen luomenpidin asetetaan pitämään silmää auki.

PRK leikkaus aloitetaan poistamalla sarveiskalvon uusiutuvan pintaepiteelikerroksen laserilla tai mekaanisesti erityistä instrumenttiä käyttäen.

Paljastuneelle alueelle tehdään varsinainen taittovoimahionta laserin avulla. Laserilla muutetaan silmän sarveiskalvon kaarevuutta siten, että silmän taittovirhe korjautuu.

Laseroinnin jälkeen silmää suojaamaan asetetaan piilolinssi, jonka lääkäri poistaa noin 3-4 vuorokauden kuluttua leikkauksesta.

Leikkauksen jälkeen

Leikkauksen jälkeen silmää saattaa särkeä muutaman päivän ajan johtuen sarveiskalvon pintaepiteelikerroksen paranemisesta. Säryn lisäksi voi esiintyä valonarkuutta, vetistystä tai luomiturvotusta.

Näön tarkkuus on aluksi alentunut leikkauksen jälkeen, tätä voi kestää jopa useita viikkoja. Näön lopulliseen vakautumiseen menee noin 3-12 kuukautta.

Toinen silmä voidaan leikata kun ensimmäisellä tulee toimeen. Yleensä tähän menee 1-3 kuukautta. Pienissä likinäkötapauksissa voidaan molemmat silmät leikata samalla kertaa.

PRK leikkauksessa silmän UV-kalvo tuhoutuun sarveiskalvolta noin vuodeksi, siksi silmä onkin suojattava runsaalta UV-säteilyltä, kuten auringonvalolta ja solariumilta noin vuoden ajan leikkauksen jälkeen esimerkiksi käyttämällä asianmukaisia aurinkolaseja.

Runsas UV-valo voi käynnistää arpisamentumareaktion jopa kuukausien kuluttua leikkauksesta.

Leikkauksen rajoitukset ja vaihtoehdot

PRK leikkauksen yleisimpänä rajoituksena on voimakas taittovirhe, jolloin kannattaa valita vaihtoehtoinen leikkausmenetelmä kuten LASIK, joka sopii paremmin suuremmille taittovirheille.

PRK leikkauksen vaihtoehtoiset leikkausmenetelmät ovat LASIK ja LASEK, ne edustavat uudempaa tekniikkaa ja ovat parempia leikkausmenetelmiä kuin PRK.